Lipáza je enzým, ktorý telo potrebuje k rozkladaniu tukov v potrave do vstrebateľnej formy. Tuky sú v potrave najhoršie stráviteľné a tučná strava má na svedomí viac zažívacích problémov ako bielkoviny a škroby.
Lipáza premieňa tuky v potrave na základné mastné kyseliny. Základné mastné kyseliny sú potrebné pri udržovaní energie buniek a života. S postupujúcim vekom mení naše telo produkciu kľúčových enzýmov a tým postupne uvoľňuje priestor pre nevyváženosť mastných kyselín, ktoré môže viesť k početným bežným neduhom a chorobám sprevádzajúcich starnutie.
Lipáza riadi množstvo tuku, ktorý sa syntetizuje, redukuje tukové zásoby a v dostatočnom množstve môže pomôcť pri spaľovaní tuku ukladaného ako palivo. Nielen že aktivuje spaľovanie tuku uloženého v tele do zásoby, ale môže tiež dokonca zabrániť ukladaniu tuku úplne.
Nedostatok lipázy v tele je spojený s vysokým obsahom cholesterolu, s vysokým obsahom cukru v moči a vyšším rizikom vzniku cukrovky. Pomáha pri liečbe zápalov, cystickej fibróze, Crohnovej chorobe, reumatickej artritíde, alergiách na potraviny, tráviacich problémoch a pálení záhy. Keďže lipáza zvyšuje účinok bezlepkovej diéty je vhodná aj pri celiakii.